شبکه بهداشت و درمان قیروکارزین
17 مهرماه روز جهانی تخم مرغ
تخم مرغ یکی از معدود غذاهایی کامل طبیعی است که نیازهای بدن را به طور متعادل تامین می نماید .
اهمیت مصرف تخم مرغ
تخم مرغ یکی از معدود غذاهایی کامل طبیعی است که نیازهای بدن را به طور متعادل تامین می نماید .
عمده ترین ویژگی تخم مرغ و وجه تمایز آن با سایر مواد غذایی ، ترکیب کامل پروتئینی آن و مواد مهم موجود در آن نظیر کولین ، لوتئین و گزانتین است و تولید بسیار کم انرژی است . امروزه ثابت شده است مزایا و نقش تخم مرغ در سلامتی بدن به قدری است که نباید آن را از رژیم غذایی حذف کرد .
ارزش غذایی تخم مرغ
ü ارزش غذایی یک تخم مرغ معادل 30 گرم از انواع گوشت (قرمز ، مرغ ، ماهی ) و نصف لیوان حبوبات پخته است .
ü قابلیت جذب پروتئین تخم مرغ نسبت به سایر منابع پروتئینی مانند لبنیات ، گوشت و حبوبات بالاتر است .
ü تخم مرغ حاوی تمام اسیدهای آمینه ضروری مورد نیاز بدن می باشد .
ü گزانتوفیل موجود در زرده تخم مرغ اثر ضد سرطانی دارد پس هر روز یک عدد تخم مرغ مصرف کنیم .
ü خوردن یک عدد تخم مرغ در روز برای سلامت قلب مفید است .
به چه افرادی توصیه به مصرف تخم مرغ می کنیم ؟
زنان باردار و شیرده
کودکان و نوجوانان در حال رشد
ورزشکاران
تمام بزرگسالان سالم
افرادی که در نقاهت پس از بیماری هستند .
چه افرادی باید در مصرف تخم مرغ احتیاط کنند؟
مصرف تخم مرغ به دلیل ارزش غذایی بالا نباید در هیچ گروه سنی حذف شود بلکه باید در موارد محدودیت مصرف ، مقدار مصرف آن با نظر پزشک معالج کاهش یابد .
در بیماران مبتلا به دیابت ، فشار خون بالا و بیماری های قلبی- عروقی تا حدود 3 عدد در هفته پیشنهاد می شود .
البته در اینصورت باید از خوردن غذاهای چرب و پر نمک نیز همراه تخم مرغ خودداری و روش پخت تخم مرغ نیز بدون روغن صورت پذیرد که در اینصورت نه تنها خطری نخواهد داشت بلکه در این گروههای خاص مفید هم خواهد بود .
باورهای غلط در مورد کلسترول تخم مرغ
خوردن تخم مرغ حتی بیش از یک عدد در روز در بسیاری از مردم بدون ارتباط به جنس، سن و نژاد آنها باعث افزایش کلسترول خون نشده و حتی برای قلب می تواند مناسب و مفید هم باشد .
تغذیه با تخم مرغ نه تنها نسبت LDL: HDL که مهمترین شاخص برای تعیین احتمال خطر بیماری های قلبی است را تغییر بسیار کمی می دهد و در نتیجه بر روی احتمال بروز بیماری های قلبی-عروقی اثری ندارد بلکه باعث کاهش پاسخ های التهابی در بدن می گردد.
نکات مهم در زمان خرید تخم مرغ :
1. تخم مرغ مصرفی را ترجیحا" از فروشگاه هایی که تخم مرغ ها را در یخچال نگهداری می نمایند خریداری کنید.
2. هرگز تخم مرغ های شکسته ، ترکدار و آلوده را خریداری نکنید . در صورتی که تخم مرغ طی حمل به منزل ترک برداشت و یا شکست محتویات آن را در یک ظرف تمیز و در پوش دار ریخته و در یخچال نگهداری کنید و طی حداکثر دو روز آن را مصرف نمایید .
3. ترجیحاً تخم مرغ های بسته بندی شده به روش بهداشتی را خریداری نمایید و حداکثر ظرف یک ماه نگهداری از زمان تولید آن در یخچال آنرا مصرف نمایید .
مشخصات تخم مرغ سالم و بهداشتی
1. پوسته باید بدون ترک، تمیز و عاری از هر گونه آلودگی باشد .
2. محتویات تخم مرغ باید فاقد بوی تعفن و علائم فساد باشد.
3. در بسته های دارای مشخصات تولید کننده و تاریخ تولید و در داخل یخچال با برودت صفر تا 4 درجه سانتیگراد نگهداری و عرضه شود.
مشخصات تخم مرغ تازه
دارای اتاقک هوایی کوچک می باشد.
سفیده غلیظ و رقیق کاملاً از یکدیگر قابل تفکیک می باشد .
زرده کاملاً گرد، کروی و در مرکز تخم مرغ قرار دارد.
سفیده دارای ظاهری ابری و غیر شفاف است.
مشخصات تخم مرغ کهنه
1. نسبت سفیده غلیظ به سفیده رقیق کاهش می یابد .
2. ضخامت غشای زرده کم و زرده خاصیت محکم و ایستادگی خود را از دست داده و پهن می شود.
3. اتاقک هوایی بزرگ می شود (وجود اتاقک هوایی بزرگ، علامت از دست دادن رطوبت داخلی و نگهداری طولانی مدت است . )
4. سفیده شفاف نشانه کهنگی تخم مرغ می باشد .
5. پوسته خارجی تخم مرغ های کهنه کدر و بد رنگ می باشد .
مشخصات تخم مرغ فاسد
· سفیده صورتی یا رنگین کمان نشانه فساد ناشی از باکتریهای پسودوموناس است (بعضی از این باکتریها که رنگ سبز فلورسنت با رنگدانه های محلول در آب تولید می کنند برای سلامتی انسان مضر می باشند . )
· پوسته خارجی در تخم مرغ های فاسد کاملاً کدر و بدرنگ می شود.
· مخلوط شدن سفیده و زرده تخم مرغ نشانه فساد آن می باشد .
· محتویات تخم مرغ دارای بوی تعفن و علائم فساد می باشد.
· هر گونه علائم کپک زدگی در پوسته خارجی به سرعت به داخل تخم مرغ سرایت می کند و موجب تشکیل لکه های کپک یا قارچ به رنگ های خاکستری ، سیاه و قهوه ای می شود که با چشم قابل رویت می باشد .
نحوه شناسایی عملی تخم مرغ کهنه و فاسد
· وقتی تخم مرغ در آب شناور می ماند که اتاقک هوایی آن به اندازه کافی برای شناور نگهداشتن تخم مرغ بزرگ شده باشد و این به مفهوم کهنه بودن آن است . برای اطمینان از فاسد بودن تخم مرغ کهنه آنها را قبل از استفاده در یک ظرف جداگانه بشکنید. یک تخم مرغ فاسد چه پخته باشد و یا خام پس از شکسته شدن پوسته بوی نامطبوعی از خود متصاعد می کند .
نظر دهید