27 مهر 1403

  • 1403/03/27
  • - تعداد بازدید: 87
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه
شبکه بهداشت و درمان شهرستان قیروکارزین

سرطان های شایع مردان: معده، پروستات، مثانه

سرطان پروستات:

سرطان پروستات دومین سرطان جهان و اولین سرطان شایع در ایران است.

عوامل خطر سرطان پروستات:

علل ایجاد کننده سرطان پروستات کاملا شناخته نشده است؛ اگرچه تعدادی از عوامل خطر، ابتلا به این سرطان را افزایش می دهند. عوامل خطر سرطان پروستات در مردان عبارتند از:

 سن:  با افزایش سن، خطر ابتلا بیشتر می شود و اغلب موارد در مردان بالای 50 سال تشخیص داده می شوند.

سابقه خانوادگی: وجود سرطان پروستات در برادر یا پدر قبل از سن 60 سالگی، خطر ابتلا را افزایش می دهد. تحقیقات حاکی از افزایش خطر در افراد دارای یک فرد مونث نزدیک در خانواده با سرطان پستان است.

 چاقی: مطالعات اخیر، احتمال بین چاقی و سرطان پروستات را نشان می دهند و یک رژیم غذایی متعادل و فعالیت بدنی منظم می تواند خطر ابتلا به سرطان پروستات را کاهش دهد.

 رژیم غذایی: ارتباط بین مصرف مواد غذایی مختلف و سرطان پروستات مورد مطالعه قرار گرفته اند. نتایج این مطالعات نشان می دهند مصرف گوجه فرنگی (عمدتا به صورت پخته) با کاهش خطر سرطان پروستات همراه بوده است. مصرف گوشت قرمز و گوشت های فرآوری شده، همچنین مصرف غذاهای سرخ کردنی و چربی زیاد در رژیم غذایی موجب افزایش خطر سرطان پروستات می باشد.

 مواد شیمیایی: مطالعات نقش احتمالی بروز سرطان پروستات بیشتر در افرادی که در معرض برخی مواد شیمیایی مانند آرسنیک هستند را نشان می دهند.

سرطان معده

سرطان معده چهارمین سرطان جهان و سومین سرطان شایع مردان در ایران است. بیشترین مرگ ناشی از سرطان ها در ایران مربوط به این سرطان است.

عوامل خطر سرطان معده:

سن: با افزایش سن، خطر ابتلا بیشتر می شود و بیشتر در دهه 60 زندگی و بالاتر افراد تشخیص داده می شود.

عفونت با هلیکوباکتر پیلوری: این عفونت یکی از عوامل اصلی سرطان معده است. عفونت طولانی مدت معده با این باکتری ممکن است به آتروفی و سایر تغییرات پیش سرطانی لایه داخلی معده شود.

 اضافه وزن/ چاقی: با افزایش خطر سرطان معده همراه است.

رژیم غذایی: مصرف زیاد غذاهای نمک سود مانند ماهی و گوشت نمک سود و ترشی خطر سرطان معده را افزایش می دهد.

مصرف سیگار: مصرف دخانیات خطر این سرطان به ویژه سرطان های قسمت بالایی معده را افزایش می دهد. میزان سرطان معده در افراد سیگاری دو برابر بیشتر است.

سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان معده خطر ابتلا به سرطان معده را افزایش می دهد.

سرطان مثانه

سرطان مثانه، نهمین سرطان دنیا و پنجمین سرطان شایع مردان در ایران است. این سرطان، یکی از پر چالش ترین و گرانترین سرطان ها در تشخیص و درمان است. تشخیص آن عمدتا بر مبنای سیستوسکوپی است که روشی تهاجمی و گران است.

عوامل خطر سرطان مثانه:

 دخانیات: مهمترین عامل خطر برای سرطان مثانه است که تقریبا 50 درصد موارد را تشکیل می دهد. آمین های معطر و هیدروکربن های آروماتیک چند حلقه ای در دود تنباکو با ایجاد سرطان مثانه مرتبط هستند. خطر این سرطان با طول مدت و شدت استعمال سیگار افزایش می یابد. قرار گرفتن در معرض دود دست دوم تنباکو نیز با افزایش خطر سرطان مثانه همراه است.

سایر عوامل خطر سرطان مثانه عبارتند از:

سابقه خانوادگی سرطان مثانه

مواجهات شغلی در محل کار: مواجهه شغلی با آمین های معطر، هیدرو کربن های آروماتیک چند حلقه ای و هیدروکربن های کلردار دومین عامل خطر مهم برای سرطان مثانه است. این نوع مواجه شغلی عمدتا در کارخانه های صنعتی که رنگ، فلز و فرآورده های نفتی را پردازش می کنند رخ می دهد.

استفاده از آب آلوده به آرسنیک

رژیم غذایی: رژیم غذایی سرشار از چربی های اشباع و گوشت، خطر سرطان مثانه را افزایش می دهد. مصرف کم سبزی ها و کمبود مایعات بدن از عوامل خطر این سرطان می باشند.

  • گروه خبری : اخبار,پیام سلامت,اخبار واحدها
  • کد خبری : 103829
کلیدواژه