شبکه بهداشت و درمان شهرستان قیروکارزین
آداب صحیح غذا خوردن از دیدگاه طب ایرانی
-برای کمک به هضم مناسب غذا در دستگاه گوارش، بهتر است وعدههای غذایی را در ساعات مشخصی از روز بخورید و قبل از احساس سیری کامل، دست از غذا خوردن بکشید.
-در غذا خوردن حد اعتدال را رعایت کنید، یعنی نه آنقدر زیاد غذا بخورید که باعث سنگینی معده، احساس ناراحتی، حالت تهوع شود و نه آنقدر کم غذا بخورید که باعث ضعف و لاغری و از دست رفتن قوت بدن شود.
-رعایت ترتیب خوردن غذاها و پرهیز از درهمخوری، از دستورات حفظ سلامتی است. غذاهای زود هضم را نباید همراه با غذاهای دیر هضم استفاده کرد، مثلاً عادت استفاده از سالاد به همراه غذا و یا خوردن سوپ بلافاصله قبل یا بعد از یک غذای سنگین بسیار نادرست بوده و باید به تدریج ترک شود. سوپ یا سالاد را میتوانید به عنوان یک وعده غذای مجزا یا میان وعده، با فاصله از غذای اصلی بخورید.
-سعی کنید به همراه غذا از نوشیدنی استفاده نکنید.
-غذا را خوب بجوید. پس از آنکه لقمه را داخل دهان گذاشته و مشغول جویدن شدید به فکر آماده سازی لقمه بعدی نباشید، حتی میتوانید بعد از هر لقمه قاشق را در بشقاب بگذارید و بدون عجله در بلع غذا، آن را به طور کامل بجوید. بهترین زمان برای قورت دادن غذا زمانی است که کامل جویده شده و در حدی با بزاق مخلوط شود که به شکل خمیری یا مایعی نسبتاً رقیق در آید و بلع آن آسان باشد. بدین ترتیب هر لقمه دست کم ۳۰ بار جویدن نیاز دارد پس به طور میانگین هر وعده غذا خوردن حدود ۲۰ دقیقه طول میکشد.
-محیطی آرام و با نشاط در حین غذا خوردن ایجاد کنید و در هنگام عصبانیت غذا نخورید.
-با آرامش و به آهستگی غذا بخورید و در هنگام غذا خوردن صحبت نکنید.
-در حین غذا خوردن ذهنتان را به مسائل متفرقه مانند تماشای تلویزیون، گوش دادن به موسیقی، مطالعه کردن مشغول نکنید.
-غذا را خیلی داغ یا خیلی سرد نخورید
-به صورت ایستاده یا در حال حرکت غذا نخورید.
-بلافاصله بعد از خوردن غذا، ورزش نکنید و فعالیت سنگین انجام ندهید.
-بلافاصله بعد از غذا، نخوابید.
منبع:
بوکلت طب ایرانی – بهار 1401 – نویسنده: دکتر راضیه نبی میبدی